Va prezentam in cele ce urmeaza aspectele cele mai importante in legatura cu de noile case de marcat.
Noile reglementări ale guvernului, vizează în esenţă modificarea procedurii de conectare a Aparatelor de Marcat Electronice Fiscale, respectiv conectarea acestora la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale.
Elemente noi
În principal, noile case de marcat vor fi dotate în plus faţă de cele vechi cu un modul de comunicaţie pentru asigurarea comunicaţiei cu serverele ANAF, un modul criptografic, card de memorie şi câteva funcţionalităţi noi esenţiale în ceea ce priveşte raportarea sau transmiterea datelor.
Rola jurnal, pe care erau tipărite copiile bonurilor fiscale, va fi eliminată. Aceste date vor fi în schimb salvate pe un card de memorie.
Ce informaţie ajunge la ANAF?
Rezumatul bonului fiscal care se transmite la ANAF cuprinde diverse informaţii despre tranzacţii sau evenimente care influenţeaza casa de marcat, ca de exemplu:
- Valoarea totală a bonului fiscal;
- Numărul de ordine al bonului;
- Data, ora şi minutul emiterii bonului;
- Seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal;
- Raportul Z şi valoarea totală a TVA pe cote ale acesteia;
- Informaţii referitoare la starea de funcţionare a acesteia (ex. defectă, oprită, funcţională).
Cum ajunge informaţia la ANAF?
Casa de marcat va genera un raport cu informaţii ca cele de mai sus, într-un fișier XML. Aceste informaţii vor fi încărcate apoi în aplicaţia care va fi pusă la dispoziție de către ANAF.
Momentul conectării directe a noilor case de marcat la sistemul naţional de supraveghere şi monitorizare fiscală este unul nedefinit, aşteptările actuale fiind ca acesta să fie operaţional în cursul anului 2019. Până la punerea în funcţiune a acestui sistem, firmele vor fi nevoite să transmită lunar, până în data de 20 a fiecărei luni, un raport cu date precum cele menţionate anterior.
Paşii pentru depunerea raportului:
- Export date din casa de marcat pentru luna anterioară.
- Prin intermediul programului de asistenţă pus la dispoziţie pe portalul ANAF, fişierele XML sunt validate şi atasate unui fişier PDF.
- Transmiterea către ANAF a fişierul PDF cu XML ataşat, semnat cu certificat digital calificat.
Alte informaţii utile
- Programele de vânzare interfaţate cu casele de marcat vor trebui înscrise în Bibilioteca Natională de Programe.
- Procedura de fiscalizare a noilor case de marcat va rămâne similară cu cea de până acum.
- Ca şi în cazul comercianţilor, activitatea unităţilor de service pentru casele de marcat va deveni pe de o parte mai complexă, acestea fiind nevoite să respecte norme şi proceduri stricte legate de operaţiunile sau reparaţiile efectuate asupra caselor de marcat.
Termene:
Termene, conform informatiilor din 18.05.2018 de la Ministerul Finantelor, sunt:
1 Iunie 2018 – contribuabilii mari si mijlocii, sunt obligaţi să utilizeze doar AMEF model nou.
1 August 2018 – contribuabilii mici, sunt obligaţi să utilizeze doar AMEF model nou.
APLICAREA SANCTIUNILOR AMANATE: Conform informatiilor din 18.05.2018 de la Ministerul Finantelor s-au amanat termenele de aplicare a sanctiunilor pentru nedotarea comerciantilor cu model nou de casa de marcat.
Noile termene de la care se aplica sanctiuni sunt: 1 Septembrie 2018 pentru contribuabilii mari si mijlocii, respectiv 1 Noiembrie 2018 pentru contribuabilii mici, termen la care acestia sunt obligaţi să utilizeze doar Aparate de Marcat Electronice Fiscale model nou.
Mai multe detalii despre decizia de amanare a termenelor gasiti aici.
Proiectul de act normativ poate fi consultat aici.
Trecerea la noile case de marcat în Romania a fost doar o chestiune de timp, luând în calcul efectele post-implementare din alte tări vecine precum Ungaria şi Bulgaria. Conform gov.ro, unul dintre obiectivele acestei Hotărâri de Guvern este acela de a asigura premisele unui mediu concurenţial loial între contribuabili. Sigur, partea neplacută resimţită la momentul acesta de către mulți comercianți este costul adiţional cu casa de marcat sau cel legat de procedura intermediară de raportare lunară. Firma noastră este pregătită să-și suțină clienţii să treacă cât mai eficient şi cu costuri minime prin această schimbare.
Despre Ready SRL
Firma noastră vă stă la dispoziţie cu o gama largă de produse şi servicii necesare comerţului eficient. Firma noastră a sprijinit de-a lungul timpului peste 5000 de firme prin servicii de consultanţă şi vânzare de: case de marcat, software de vânzare şi gestiune, soluţii complete, cântare şi platforme electronice, echipamente IT şi Retail (cititoare coduri de bare, marcatoare preţ, imprimante termice, etc.), consumabile şi service. Contactaţi-ne telefonic sau vizitaţi-ne în Arad, pe strada I.L. Caragiale nr. 22 – la câteva minute de Primărie, Teatru sau spitalul Județean.